Extra 500 Ft kedvezmény - kuponkód: FLY500 (min. 14.000 Ft feletti rendelések esetén)

Szállítási idő: 1-4 munkanap

Kérdése van? Garanciális igényt szeretne bejelenteni? Keressen minket bizalommal: info@flylite.hu

BLOG

DJI feketelistára került az Egyesült Államokban!

2020.12.30 13:02
DJI feketelistára került az Egyesült Államokban!

A múlthéten az USA tiltólistára helyezte a kínai drón óriást. 

 

 

 

 

 

 


DJI tíltólistára került az Egyesült Államokban!

Az a szomorú hírünk van, hogy a DJI megkapta a régóta belengetett tiltást Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumától, ami azt jelenti, hogy ugyanarra a „feketelistára „ került ezzel a világ egyik legnagyobb dróngyártója, mint a Huawei. Tapasztalatok alapján Huawei-jel történtek miatt sajnos le lehet vezetni egy analógiát, hogy mi várható a DJI-ra. Ez a lépés, nagyban kihatással lesz a DJI jövőjére, valamint túl mutat majd az amerikaiak és a kínaiak között zajló politikai csatározáson.

Korábban hallhattunk pletykákat arról, hogy a „drón óriás” DJI felkerülhet a tiltólistára. Ez többnyire vállalatok, magánszemélyek, kutatóintézetek és mások nevét tartalmazza, akik olyan tevékenységeket folytatnak, amelyek Washington szerint veszélyt jelentenek vagy összeegyeztethetetlenek az USA nemzeti érdekeivel.

A határozat kimondja, hogy az amerikai vállalatok semmilyen körülmény között nem üzletelhetnek a DJI-jal, ami egyrészt nekik is alapos kiszúrás, tekintve hogy üzletileg akadályozza őket a hozott döntés, másrészt pedig a DJI beszállítóláncán is sebet ejtenek ebben a formában.

Mit is jelent a gyakorlatban az, hogy a DJI most már rajta van ugyanazon a listán, mint a Huawei? Mint azt a cég maga is leszögezte külön, a DJI termékeit továbbra is megvásárolhatják majd az Egyesült Államokban, szigorúan csak cserekereskedelmi és exporttiltásról van szó (ez is bőven elég, ahhoz, hogy a kézi fék behúzására sarkallja a kínai céget és ezzel megtörje lendületét).

Mi az oka annak, hogy a DJI tiltólistára került?

  • Csökkenteni kívánja az USA a Kínai importot (drónok terén)
  • Az emberi jogokkal kapcsolatos Kína általi visszaélések elkerülése

Mik a várható következmények?

A tiltólistán szereplőknek (a DJI ma csak egy volt a sok kiegészítés közül) tilos bizonyos technológiákhoz hozzáférniük vagy technológiát kiadniuk az Egyesült Államokból, kivéve, ha azokat külön felsőbb szervek jóváhagyják.

Másik nehezen megfogható kérdés a vállalat hírnevét érinti. A tény, ha egy vállalat erre a bizonyos listára kerül az kétségtelenül jó hírnév elvesztését vonja maga után bizonyos körökben, habár véleményünk szerint a legtöbb fogyasztó valószínűleg nem törődik majd ezzel. Tudjuk, ha valaki elkötelezett a DJI termékek iránt az továbbra is ki fog tartani a márka és minőség mellett..

Mi volt a hír hallatán a DJI válasza?

A múlt hét során a DJI rövid közleményt adott ki, reagálva arra, hogy felkerültek az „Entity List”-re. Itt is van:

„A DJI csalódott az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntése miatt. Az amerikai vásárlók továbbra is normálisan vásárolhatnak és használhatnak DJI termékeket. A DJI továbbra is elkötelezett az iparág leginnovatívabb termékeinek fejlesztése mellett, amelyek meghatározzák cégünket és a világ javát szolgálják. "

Az ipar felkavarása

A drónok világa egy nagyon is versenyképes piac. A DJI régóta szinte abszolút monopóliummal rendelkezik az iparban, és a drónjaik túlnyomó részét továbbra is világszerte értékesítik.

Az idő múlásával azonban új versenytársak jelentek meg, és egyre merészebbek lettek. Láttuk, hogy Parrot az év elején (a DJI-ra negatívan utaló adatbiztonsági aggályok miatt) érdekes marketing húzással próbálta saját drónjukat promotálni. Ez volt a Parrot egyik promóciója az Anafi USA modell megjelenése előtt: "DON'T TRUST CHINESE DRONES"

(Parrot Anafi USA kampány kép)

Véleményünk szerint, új lehetőségek nyílhatnak más vállalatoknak a növekedésük reményében. A Skydio amerikai drón már el is kezdett fellépkedni a ranglétrán az utóbbi hetekben, hónapokban. A Skydio felemelkedése érzékelhető lesz, hiszen hamarosan az USA dróngyártói között legmeghatározóbb erővé válik majd. Múlt hét elején számos hír érkezett a gyártásuk, továbbá a képzéseik és szoftvereik fellendüléséről. Vajon ki veszi át az Egyesült Államok drón iparágának koronáját a következő években?

(SKYDIO 2 drón)

Forrás: https://dronedj.com/2020/12/18/dji-lands-on-entity-list-analysis-and-industry-reactions/

Árukereső.hu